• Română
  • English
  • Deutsch
  • Magyar

Istoria Cetății Aradului

Unul dintre cele mai importante monumente istorice ale țării noastre este Cetatea Aradului.

Cetatea Aradului a fost construită în timpul domniei împărătesei Austriei Maria Terezia (1740-1780). Locul ales pentru construcţie îndeplinea în primul rând condiţii de ordin strategic fiind aşezat la întretăierea
a două foarte importante drumuri comerciale, unul care duce din Câmpia de Vest spre Transilvania şi altul, care vine din nord, dinspre Oradea şi Satu Mare şi face legătura cu Timişoara şi calea fluvială oferită de Dunăre.

Lucrările au început în anul 1762 şi au durat peste 20 de ani, până în 1783, desfăşurându-se sub supravegherea şi după planurile elaborate de arhitectul militar austriac Filipp Ferdinand Harsch.

1Zidurile, asezateJpeJtrei rânduri, cu pamânt, iar grosimea lor este în jur de treirmetri si laracea vreme, au fost înconjurate de un sant umplut cu apa din Muresy marginit spre exterior. de un mic val de pamânt.

În acest tip de fortificatie unghiurile sub care sunt construite zidurile sunt astfel calculate încât proiectilele de artilerie sa poata fi deviate prin ricoseu iar pamântul de umplutura atenueaza forta exploziilor.

Circumferinta zidurilor cetatii aradene este de 3180 metri si acestea au fost prevazute cu bastioane de tip cavaler, flancate de redute pentagonale. In total bastioanele cuprindeau 296 guri de foc.
În interior au fost ridicate trei corpuri principale de cladiri, care cuprindeau comandamentul, garda cetatii si manastirea spital, care includea si biserica în stil baroc, care astazi este în stare de ruina. Ultimii patru calugari dedicati Sf. loan de Capistrano au locuit în manastire pâna în 1861.

12

La ridicarea cetatii au participat peste 1500 de familii din împrejurimi, si au trebuit darâmate si 169 de case. In total au fost cheltuiti, de catre guvernul austriac imperial peste trei milioane de florini, o suma impresionanta pentru acea vreme.

Cetatea Aradului a jucat un rol deosebit de important în Revolutia din 1848-1849, fiind asediata timp de noua luni, între octombrie 1848-iunie 1849. Din cetate, armata austriaca a bombardat orasul timp de opt luni cu peste 40 000 de proiectile de artilerie.

La data de 6 octombrie 1849 în împrejurimile cetatii au fost executati de autoritatile austriece 13 generali ai armatei revolutionare maghiare.

O perioada de timp cetatea a fost folosita ca si închisoare aici fiind întemnitati revolutionarul român Eftimie Murgu sau în perioada conflictelor armate, 1200 de soldati francezi (în anul 1794) sau soldatii turci luati prizonieri în Bosnia în anul 1881.

Cel mai celebru prizonier al închisorii a fost Gavrilo Princip, care în data de 28 iulie 1914 l-a asasinat la Sarajevo pe principele mostenitor al tronului imperiului Austro-Ungar, Franz Ferdinand. Acest asasinat a fost semnalul de începere al primului razboi mondial.

In timpul Primului Razboi Mondial, în cetate au fost tinuti mii de prizonieri de razboi sârbi. Datorita conditiilor grele de detentie au murit 4317prizonieri iar în memoria lor a fost pusa la poarta de intrare o placa comemorativa.

Asupra conditiilor inumane în care sunt tinuti prizonierii în cetatea Aradului a atras atentia si deputatul Partidului National Roman, Stefan Cicio Pop, într-o interpelare în parlamentul de la Budapesta în cursul anului 1917.

In perioada interbelica cetatea a fost garnizoana Aradului si a gazduit1 regimentul 93 infanterie.