• Română
  • English
  • Deutsch
  • Magyar

Orașul meu Orosháza

Cheful bine-cunoscut in lumea gastronomica si-a dobandit cunostiintele de baza la Orosháza.

In zilele noastre Zsolt Litauszki, cheful bine-cunoscut nascut la Orosháza, are timp sa-si viziteze orasul natal doar o data sau de doua ori pe an. Insa si acum aplica cu succes cunostiintele dobandite aici.

El este chef-ul creativ ale urmatoarelor restaurante: in Cetatea Buda restaurantul Pest-Buda, 21 si Pierot. Desi conostiintele si experientele profesionale si-a dobandit in Austria, gustul ei s-a format in primul rind in gradina bunicului, in bucataria bunicii si in bufetul condus de mama. Gradina bunicului i-a oferit mereu ceva special alaturi de legumele obisnuite: agrisa, mosmon, smochine si numeroase plante medicinale. Gastronomia familiei era caracterizata de o dualitate speciala, un amestec unic al bucatariei slovace si maghiare. Toate aceste influente au determinat tinarul Zsolt sa absolve studii de specialitate la Hódmezővásárhely, poi si-a incercat norocul la cateva locuri de munca pe plan local.

Intre timp cititind literatura de specialitate si-a dat seama de faptul ca dezvolarea este posibila numai prin pasuri facute mai departe. In acest fel s-a angajat la Fertőrákos, intr-un orasel situat in celalalt capat de ţara, la restaurantul bine-cunoscut Ráspi. Poi urmeaza ani petrecuti in Austria la Hotelul Lorünser si St. Antoner Hof. In timp de cateva ani a devenit chef. Intre timp s-a indragostit si de viniculture, astfel nu i-a fost greu sa accepte oferta proprietarului restaurantului Maligan, pozitia de director al restaurantului.

Dupa un inceput greu, in fine Maligán a devenit un paradis al gourmetilor datorita criticilor bune primite din pratea revistelor de specialitate si a gastroblogurilor. Toate astea nu din intimplare: Zsolt a expus ultimele noutati de arta culinara. Aceasta meserie insa include si o reinnoire permanenta. Zsolt in prezent este seful creativ a celor trei restaurante in proprietatea familiei Zsidai: Pest-Buda, 21 Magyar Étterem si Pierrot. In acelas timp calatoreste in lume, formarea sa profesionala este permanenta.

Zsolt nu a uitat orasul sau natal pana in zilele de azi: foloseste ficat de gasca numai de la Orosháza. Este foarte atastat de familia sa, de prieteni, se gandeste cu nostalgie la anii nouazeci plini de veselie, la petrecerile in localele underground Katlan si Talon, la pescuitele cu prieteni.

Desi el insusi ajunge acasa foarte rar, racomanda la toata lumea orasul si imprejurimile. Din punct de vedere gastronomic racomanda in primul rand carnati de calitate din Békéscsaba sau Tótkmolós si foie gras (ficat de gasca) locala. Cei care sosesc cu un alt scop, nu vor fi dezamagiti: Baile Gyopáros va ofera numeroase oportunitati ideale de relaxare si recreere, odihna activa si pasiva.